Tag: Braziliaans recept

Hoe maak je een heerlijke Torta de Limão com Merengue? Een traditioneel Braziliaans dessert recept

Hoe maak je een heerlijke Torta de Limão com Merengue? Een traditioneel Braziliaans dessert recept

Hoe maak je een heerlijke Torta de Limão com Merengue?

Torta de Limão com Merengue is een klassiek Braziliaans dessert dat je zeker een keer moet proberen. Het is een frisse en zoete taart met een knapperige bodem, een romige citroenvulling en een luchtige meringue.

Het lijkt misschien ingewikkeld om te maken, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig: bloem, suiker, amandelmeel, boter, eieren, leite condensado, limoensap en rasp.

Met deze makkelijke stappen heb je in een mum van tijd een verrukkelijke Braziliaanse lekkernij op tafel.

Hoe maak je een heerlijke Torta de Limão com Merengue?

Torta de Limão com Merengue is een klassiek Braziliaans dessert dat je zeker een keer moet proberen. Het is een frisse en zoete taart met een knapperige bodem, een romige citroenvulling en een luchtige meringue.
Het lijkt misschien ingewikkeld om te maken, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig: bloem, suiker, amandelmeel, boter, eieren, leite condensado, limoensap en rasp.
Met deze makkelijke stappen heb je in een mum van tijd een verrukkelijke Braziliaanse lekkernij op tafel.
Voorbereidingstijd40 minuten
Totale tijd2 uur 40 minuten
Gang: Gebak, Traktatie
Keuken: Braziliaanse keuken, Brazilië
Trefwoord: Braziliaanse gerechten, Braziliaanse recepten, Cake, Gemakkelijk

Equipment

  • Keukenmachine of klopper
  • Mengkom
  • Doorzichtige folie
  • Mesje
  • Bakvorm

Ingrediënten

Ingrediënten bodem

  • 180 gram Bloem
  • 75 gram Poedersuiker
  • 30 gram Amandelmeel
  • 1 snufje Zout
  • 100 gram Boterblokjes
  • 0,5 st Ei
  • 1 blikje Leite Condensado Gezoete gecondenseerde melk
  • 0,5 kopje limoensap
  • 3 eetlepel suiker
  • 2 st Eieren zonder dooier
  • 1 eetlepel Limoen rasp

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de bloem, poedersuiker, amandelmeel en zout in een kom en meng goed door elkaar. Voeg de boter toe en wrijf met je vingertoppen tot je een kruimelig mengsel hebt. Voeg het ei toe en kneed tot je een soepel deeg hebt. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Bestuif een werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een dunne lap. Bekleed een ronde taartvorm van 20 cm doorsnee met het deeg en druk goed aan. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet de vorm weer in de koelkast voor 15 minuten.
  • Bak de taartbodem in de voorverwarmde oven voor ongeveer 15 tot 18 minuten, of tot hij licht goudbruin is. Laat hem afkoelen op een rooster.
  • Maak ondertussen de vulling door het leite condensado te mengen met het limoensap en de rasp. Klop goed door tot je een gladde crème hebt.
  • Schep de vulling over de afgekoelde taartbodem en strijk glad met een spatel.
  • Maak de meringue door de eiwitten in een schone kom op te kloppen met een mixer. Voeg geleidelijk de suiker toe en blijf kloppen tot je stijve pieken hebt.
  • Verdeel de meringue over de citroenvulling en maak met een lepel of spatel mooie pieken. Je kunt ook een spuitzak gebruiken om toefjes te maken.
  • Zet de taart onder de grill of gebruik een brander om de meringue licht te kleuren. Let op dat hij niet verbrandt!
  • Laat de taart afkoelen en zet hem daarna in de koelkast om verder op te stijven. Reken op minstens 2 uur.
  • Snijd de taart in punten en serveer met extra limoenrasp als je wilt.

Notities

Tip: Zorg dat de boter op kamertemperatuur is zodat het beter te gebruiken is bij het maken van de taartbodem
 

Nog meer Braziliaanse recepten

Cassave frietjes

Pão de queijo

Cassave chips

Cassave cake

Braziliaanse Feijoada

Braziliaanse Rabanadas

Braziliaanse Brigadeiros

Braziliaanse cocktail Caipirinha

Linguiça Calabresa Acebolada

Canjica

Moqueca de Camarão

Braziliaanse warme chocolademelk

Braziliaanse kip met Cachaça

Braziliaanse Beijinho de Coco

Braziliaanse cocktail Caipiroska

Braziliaanse tosti

Recept voor Suco de Maracujá

Pastel de Carne

Sopa de Feijão Preto

Braziliaans bijgerecht Farofa

Braziliaanse hotdog

Recept Açai

Feijoada Braziliaans recept | Feijoada is een heerlijke Braziliaanse stoofpot

Feijoada Braziliaans recept | Feijoada is een heerlijke Braziliaanse stoofpot

Wat is Feijoada?

Feijoada is een smaakvolle reis door Brazilië die we iedereen kunnen aanraden!

Als je ooit naar Brazilië gaat, mag je dit dan ook niet missen: Een heerlijke bord vol feijoada. Dit is het wellicht het bekendste en misschien wel meest populaire gerecht van de Brazilianen.

Een rijke en hartige stoofpot die je doet watertanden. Feijoada is meer dan alleen een gerecht, het is een symbool van de Braziliaanse cultuur en geschiedenis. Het vertelt het verhaal van de slavernij, de kolonisatie en de vermenging van verschillende volkeren en smaken.

Feijoada vindt zijn oorsprong in de tijd dat Portugal Brazilië overheerste en Afrikaanse slaven naar het land bracht om te werken op de plantages. De slaven kregen de dan de restjes van een varken die de beter bedeelde niet wilden eten, zoals de oren, de staart en de poten. De slaven kookten deze stukken vlees met zwarte bonen, die goedkoop en voedzaam waren, en creëerden zo een eenvoudig maar smakelijk gerecht. Later voegden ze andere ingrediënten toe die ze vonden of verbouwden, zoals cassave, rijst, kool en sinaasappel.

Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaans eten-Braziliaanse Feijoada
Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse keuken-Braziliaanse recepten-Braziliaanse stoofpot Feijoada

Feijoada werd al snel populair bij alle lagen van de bevolking, van rijk tot arm, van blank tot zwart. Het werd een gerecht dat mensen samenbracht, vooral op zaterdag of zondag, wanneer families en vrienden zich verzamelden om te genieten van een grote pan feijoada met bijgerechten zoals farofa (geroosterd cassavemeel), couve (gesneden boerenkool), rijst en sinaasappelschijfjes. Feijoada werd ook geserveerd met een glas caipirinha, de beroemde Braziliaanse cocktail gemaakt van cachaça (suikerrietlikeur), limoen en suiker.

Feijoada is vandaag de dag nog steeds een geliefd gerecht in Brazilië. Het is een weerspiegeling van de diversiteit en de creativiteit van de Braziliaanse keuken. De Braziliaanse keuken heeft veel invloeden van Afrikaanse, Indiaanse, Portugese en andere culturen.

Feijoada is een gerecht dat je niet alleen voedt, maar ook verwarmt. Na het eten van een goed bord vol met Feijoada hoef je langere tijd niet meer te eten (onze ervaring).

Recept Braziliaanse Feijoada

Braziliaanse Feijoada recept

Wat is Feijoada?
Feijoada is een typisch Braziliaans gerecht en kun je vergelijken met een stoofpot. Feijoada is een heerlijke mix van bonen en verschillende soorten vlees.
De naam is afkomstig van het woord “Feijão”, dat boon betekent in het Portugees. Er zijn wel honderden verschillende recepten van Feijoada en dit is het recept zoals wij het altijd maken.
Voorbereidingstijd30 minuten
Totale tijd3 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Angola, Braziliaanse keuken, Brazilië, Portugal
Trefwoord: Braziliaanse gerechten, Braziliaanse recepten
Porties: 4
Cost: 10 euro

Equipment

  • Grote stoofpan
  • Snijplank
  • Mes
  • Sinaasappelpers

Ingrediënten

  • 400 gram Sukadelappen
  • 250 gram Chorizo
  • 150 gram Spekreepjes gerookt
  • 300 gram Hamlappen
  • 400 gram Zwarte bonen gedroogd
  • Olijfolie naar behoeve
  • Zout naar behoeve
  • 2 stuk Laurierbladen
  • 5 teentjes Knoflook
  • 2 stuk Ui gesnipperd
  • 1 stuk Paprika rood
  • 1 stuk Paprika geel
  • 2 blokjes Bouillon Vlees
  • 2 stuk Sinaasappel uitgeperst
  • 1 bosje Koriander
  • 1 bosje Bladselderij

Instructies

Bereidingswijze gedroogde zwarte bonen

  • Spoel de bonen met veel water en doe ze in een pan met ongeveer 2 liter water. Laat de bonen minimaal 8 uur weken.
  • Spoel daarna opnieuw de bonen goed af en doe daarna de bonen opnieuw in de pan. Doe ditmaal wat minder water, tot ongeveer twee vingers boven de bonen is voldoende.
  • Kook de bonen met een gesloten deksel ongeveer 1,5 uur. Na een uur kun je wat zout toevoegen naar behoeve.
  • Giet de bonen af en je kunt de bonen gebruiken

Bereidingswijze Feijoada

  • Maak het vlees schoon en snij het in kleine stukken.
  • Snij de ui, paprika en knoflook
  • Doe olie in de pan en bak het vlees lekker bruin
  • Bak daarna de ui en knoflook nog een minuutje mee
  • Voeg daarna ongeveer 1 liter water toe, blokjes bouillon, sinaasappelsap, de paprika en laurierblaadjes toe
  • Laat het geheel 1,5 uur op een laag vuurtje pruttelen en doe de deksel op de pan.
  • Voeg zout en peper toe naar smaak
  • Voeg op het laatst de bonen, bleekselderij en koriander toe

Notities

Tip: Bij een heerlijke Braziliaanse Feijoada serveer je ook Farofa.
Tip: Serveer ook een portie rijst bij de Feijoada. Deze kun je op je eigen manier maken. Wij maken de rijst in een rijstpan, maar je kunt ook in een pannetje met hele fijne ui, knoflook en rijst iets lekkers koken.
Tip: Als wij visite krijgen dan serveren wij er ook Cassavefrietjes bij.
Tip: Koop een paar extra sinaasappels. Na het schillen maak je er plakjes van en presenteer je het op een bordje.
Tip: Je kunt ook stukjes Mango extra serveren als je dat lekker vindt.

Nog meer Braziliaanse recepten

Pão de queijo

Braziliaanse Brigadeiros

Braziliaanse warme chocolademelk

Canjica

Cassave frietjes

Farofa

Cassave chips

Caipirinha

Kip en Cachaça

Beijinho de coco

Linguiça Calabresa Acebolada

Cassave cake

Moqueca de Camarão

Braziliaanse cocktail Caipiroska

Braziliaanse Rabanadas

Braziliaanse tosti

Recept voor een Braziliaanse cocktail Caipiroska

Recept voor een Braziliaanse cocktail Caipiroska

Braziliaanse cocktail Caipiroska

De Caipiroska is een heerlijke en verfrissende cocktail die zijn oorsprong vindt in Brazilië. Het is een variant op de bekende Caipirinha, maar dan met wodka in plaats van cachaça. De Caipiroska is makkelijk te maken en je hebt maar drie ingrediënten nodig: limoen, suiker en wodka. Je kunt ook andere soorten fruit gebruiken, zoals aardbeien, kiwi, watermeloen of frambozen, om je eigen twist te geven aan deze cocktail.

Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse recepten-Braziliaanse cocktail-Caipiroska met aardbei
Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse recepten-Braziliaanse cocktail-Caipiroska-Maracuja

De Caipiroska is een perfecte cocktail voor een warme zomerdag of een gezellige avond met vrienden. Het is een lichte en frisse drank die je makkelijk kunt aanpassen naar je eigen smaak. Je kunt bijvoorbeeld meer of minder suiker gebruiken, afhankelijk van hoe zoet je het wilt hebben. Je kunt ook verschillende soorten wodka proberen, zoals premium wodka of gearomatiseerde wodka. Of je kunt experimenteren met andere fruitsoorten, zoals aardbeien, kiwi, watermeloen of frambozen. Zo kun je elke keer weer een nieuwe versie van de Caipiroska ontdekken.

De Caipiroska is een cocktail die je zeker eens moet proberen als je houdt van Braziliaanse drankjes of als je op zoek bent naar iets nieuws en verfrissends. Het is een cocktail die je in een handomdraai kunt maken en die je gegarandeerd zal verrassen met zijn smaak en frisheid. Proost!

Recept Braziliaanse cocktail Caipiroska

Recept Braziliaanse Caipiroska

De Braziliaanse cocktail Caipiroska heeft bijna dezelfde bereidingswijze als de Caipirinha. Vervang de Cachaça door Wodka en klaar.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Totale tijd10 minuten
Gang: Drankjes
Keuken: Brazilië
Trefwoord: Bij een biertje, Cocktail, Gemakkelijk, Gezellig, Op het terras, Snel
Porties: 1 glas
Cost: 3

Equipment

  • Groot Glas
  • Muddler
  • Scherp mes
  • Cocktailshaker
  • Snijplank

Ingrediënten

  • 2 stuk Limoen
  • 2 eetlepel Suiker
  • 60 ml Wodka
  • 1 zak ijsblokjes

Instructies

  • Snij aan beide kanten van de limoen een stukje af en snij de limoen twee keer door het midden
  • Snij de witte rand aan de binnenkant weg en snij de stukjes nog een keer door het midden
  • Stop de limoen stukjes, de twee scheppen suiker in de shaker en gebruik de muddler om alles goed fijn en door elkaar te stampen
  • Voeg daarna veel ijsblokjes toe en de Wodka. Schud nu alles goed door elkaar en schenkt het in een groot glas.

Notities

Tip: Gebruik een rietje of stampertje zodat je de naar beneden gezakte suiker eventueel weer kunt roeren.
Tip: Als je grote ijsklonten gebruikt dan is het handig om ze vaak even stuk te maken.

Nog meer Braziliaanse recepten

Pão de queijo

Braziliaanse Brigadeiros

Braziliaanse warme chocolademelk

Canjica

Cassave frietjes

Farofa

Cassave chips

Caipirinha

Kip en Cachaça

Beijinho de coco

Linguiça Calabresa Acebolada

Cassave cake

Moqueca de Camarão

Braziliaanse Rabanadas

Recept voor het maken van cassave cake

Recept voor het maken van cassave cake

Cassave cake

Cassave cake uit Brazilië is een smakelijk dessert dat gemaakt wordt van geraspte cassave, kokosmelk, eieren en suiker. Het is een eenvoudig en voedzaam recept dat veel gegeten wordt in de Braziliaanse keuken. Cassave cake heeft een zachte en luchtige textuur met een subtiele kokossmaak.

Cassave is een wortelknol die veel voorkomt in de tropen. Het is een belangrijke bron van zetmeel en energie voor veel mensen. Cassave moet altijd gekookt of gebakken worden, want rauw bevat het giftige stoffen. Je kunt verse of diepvries cassave gebruiken voor dit recept.

Voorraad Cassave wortels op elkaar gestapeld
Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse keuken-Braziliaanse recepten-Cassave-Geschilde en gesneden Cassave

Je schilt de cassave met een dunschiller en rasp het fijn. Je kunt ook cassavemeel of tapiocameel gebruiken, maar dan moet je wel meer vocht toevoegen aan het beslag. Je mengt de geraspte cassave, kokosmelk, eieren, suiker, boter, bakpoeder, zout en vanille-extract in een grote kom. Je vet de bakvorm in met boter en giet het beslag erin. Je bakt de cake in een voorverwarmde oven op 200 graden voor ongeveer 45 minuten tot het goudbruin en gaar is.

Je laat de cake afkoelen op een rooster en snijdt het in stukken. Je kunt de cake serveren met slagroom, fruit, noten of andere toppings naar keuze. Cassave cake is lekker op kamertemperatuur of gekoeld.

Recept voor het maken van cassave cake

Cassave cake

Wat is Cassave cake?
Cassave cake is een Braziliaans recept uit het noord/noordoosten van Brazilië en is vrij eenvoudig en snel te maken. Bolo betekent cake, de Mandioca betekent van Cassave. Dit is ons recept voor het maken van een heerlijke Cassave cake.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Totale tijd55 minuten
Gang: Gebak, Traktatie
Keuken: Braziliaanse keuken, Suriname
Trefwoord: Bakken, Braziliaanse recepten, Cake, Gemakkelijk
Porties: 8 personen
Cost: 4 euro

Equipment

  • Theedoek
  • Blender
  • Bakvorm
  • Oven 200 graden

Ingrediënten

  • 1 kg Cassave
  • 200 gram Suiker
  • 100 gram Margarine
  • 200 ml Kokosmelk
  • 100 gram geraspte kokos
  • 1 snufje Zout
  • 150 ml Melk
  • 3 stuk Eieren

Instructies

  • Stop de ontdooide cassave in een theedoek en wring zoveel mogelijk water uit de cassave. Hoe droger de cassave, hoe beter het te gebruiken is
  • Voeg de melk, kokosmelk en suiker in de blender. Daarna de gedroogde cassave, margarine, geraspte kokos, snufje zout en de drie eieren
  • Als je alles goed gemengd hebt giet je het beslag in de ingevette bakvorm en strijk je de bovenkant glad
  • Zet het geheel in de voorverwarmde oven op 200 graden en bak het ruim 45 minuten.
  • Na het afkoelen snijdt je met een scherp mesje de randjes los en haal je voorzichtig de rand weg.

Notities

Tip: Het is heel belangrijk dat de cassave ontdooid en droog is voordat je het gebruikt.

Nog meer Braziliaanse recepten

Cassave chips

Cassave frietjes

Braziliaanse Brigadeiros

Beijinho de coco

Braziliaanse warme chocolademelk

Pão de queijo

Farofa

Caipirinha

Kip en Cachaça

Canjica

Linguiça Calabresa Acebolada

Moqueca de Camarão

Braziliaanse Rabanadas

Recept voor het maken van Braziliaanse chocolademelk

Recept voor het maken van Braziliaanse chocolademelk

Braziliaanse chocolademelk

Braziliaanse chocolademelk is een romige en zoete drank die gemaakt wordt van gecondenseerde melk, cacao en kaneel. Het is een populair drankje in Brazilië, vooral in de koudere maanden of als tussendoortje. Braziliaanse chocolademelk is makkelijk te maken en smaakt heerlijk met een slagroomtoef of hagelslag.

Braziliaanse chocolademelk is een heerlijk drankje dat je doet genieten van de Braziliaanse zoetigheid en gezelligheid. Het is ook een eenvoudig en goedkoop drankje dat je met ingrediënten uit de supermarkt kunt maken. Probeer het eens uit en laat je verrassen door deze Braziliaanse lekkernij!

Recept Braziliaanse chocolademelk

Braziliaanse chocolademelk

Brazilianen zijn gek op chocolade. Chocolade wordt gemaakt van Cacao. Brazilië heeft zijn eigen cacao oogst, maar desondanks importeren ze ook veel cacao.
In Brazilië kreeg ik dit recept voor warme chocolademelk die ik graag met jullie deel. Alle ingrediënten zijn in de supermarkt verkrijgbaar.
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd10 minuten
Gang: Drankjes, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken: Braziliaanse keuken, Brazilië
Trefwoord: Braziliaanse recepten, Cake, Gemakkelijk, Snel
Porties: 4 kop
Cost: 3 euro

Equipment

  • Steelpan
  • Spatel

Ingrediënten

  • 0,5 blikje Gecondenseerde melk
  • 4 glazen Melk
  • 4 eetlepel Cacaopoeder
  • 2 eetlepels Maizena
  • 1 staafje Kaneel

Instructies

  • Doe de vier glazen melk in een steelpan en warm het langzaam op
  • Als de melk warm begint te worden doe je de maïzena al roerend in de pan
  • Als de maïzena goed gemengd is met de melk dan doe je de overige ingrediënten er in
  • Blijf wel goed roeren en als de melk begint te koken dan moet het vuur omlaag
  • Blijf roeren tot de chocolademelk wat dikker wordt
  • Het kaneelstokje kun je voor de smaak in het pannetje laten zitten, maar je kunt het voor gebruik er ook uit halen
  • Als je de chocolademelk te dik vindt of je vindt het te zoet dan kun je er wat water aan toevoegen

Notities

Tip: Je kunt het afgedekt in de koelkast bewaren voor een aantal (2/3) dagen.
Tip: Je kunt de kaneel ook vervangen door een stokje vanille en je kunt eventueel slagroom toevoegen.
Tip: Hagelslag of chocoladevlokken kun je gebruiken als topping.

Nog meer Braziliaanse recepten

Beijinho de coco

Cassave cake

Braziliaanse Brigadeiros

Canjica

Cassave frietjes

Farofa

Cassave chips

Caipirinha

Moqueca de Camarão

Linguiça Calabresa Acebolada

Pão de queijo

Kip en Cachaça

Braziliaanse Rabanadas

Recept voor het maken van Braziliaanse canjica

Recept voor het maken van Braziliaanse canjica

Braziliaanse canjica

Braziliaanse canjica is een romige pap van witte mais en kokos, die zowel als ontbijt, lunch of dessert gegeten kan worden. Het is een traditioneel gerecht dat vooral in de wintermaanden en tijdens de Festas Juninas (feesten ter ere van de heilige Johannes) geserveerd wordt.

Canjica heeft een zoete smaak en wordt vaak bestrooid met kaneel, suiker of geraspte kokos. Het is een makkelijk en voedzaam gerecht dat je warm of koud kunt eten.

Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse recepten-Braziliaanse Canjica-Recept voor het maken van Canjica-Canjica in een bord met een lepel
Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse recepten-Braziliaanse keuken-Canjica-Recept voor het maken van Canjica-Canjica in een blauw bakje versierd met een kaneelstokje

Canjica is een heerlijk zoet gerecht dat je doet denken aan de Braziliaanse cultuur en gezelligheid. Het is ook een goedkoop en eenvoudig gerecht dat je met ingrediënten uit de supermarkt kunt maken. Probeer het eens uit en geniet van deze Braziliaanse lekkernij!

Recept Braziliaanse Canjica

Canjica

Wat is Canjica?
Canjica is een Braziliaans recept wat je wel zou kunnen vergelijken met rijstepap alleen is het gemaakt van andere ingrediënten.
Het gerecht wordt gegeten als ontbijt, lunch of als dessert en heeft een zoete smaak.
Voorbereidingstijd50 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd1 uur 10 minuten
Gang: Ontbijt, Tussendoortje
Keuken: Brazilië
Trefwoord: Braziliaanse gerechten, Braziliaanse recepten
Porties: 8 porties

Equipment

  • Snelkookpan
  • Zeef
  • Grote kom
  • Spatel

Ingrediënten

  • 500 gram Witte mais (Canjica milho branco)
  • 3 teentjes Kruidnagel
  • 0,5 kopje Suiker
  • 1 stuk Kaneelstokje
  • 1 blik Kokosmelk
  • 1 stuk Vanillestokje
  • 1 zak Geraspte kokos
  • 2 kop Melk
  • 1 blik Gecondenseerde melk
  • 1 snufje Nootmuskaat

Instructies

  • Haal de gedroogde witte mais uit de zak en maak het goed schoon met water
  • Daarna kook je de mais in ruim water in een snelkookpan (40min)
  • Doe de gecondenseerde melk, melk, geraspte kokos, kokosmelk en suiker in de kom
  • Je kunt nu tijdens het roeren ook een vanille stokje en de nootmuskaat toevoegen
  • Als de snelkookpan klaar is dan kun je die openen en het mengsel er bij gieten
  • Laat het geheel nog 10 á 15 minuten koken tot dat het een papperige mengsel wordt
  • Presenteer het met een kaneelstokje en versier het nog wat met geraspte kokos en kaneelpoeder

Notities

Tip: Je kunt het vanille stokje in het mengsel laten liggen voor de smaak.
Je kunt de Canjica ook invriezen, maar wij zorgen wel dat het dan binnen een maand op is en voegen als het ontdooid is een klein beetje melk toe.

Nog meer Braziliaanse recepten

Pão de queijo

Braziliaanse Brigadeiros

Braziliaanse warme chocolademelk

Moqueca de Camarão

Cassave frietjes

Farofa

Cassave chips

Caipirinha

Kip en Cachaça

Beijinho de coco

Linguiça Calabresa Acebolada

Cassave cake

Braziliaanse Rabanadas

Farofa is een Braziliaans bijgerecht

Farofa is een Braziliaans bijgerecht

Braziliaanse farofa

Braziliaanse farofa is een knapperig en smaakvol bijgerecht dat gemaakt wordt van gebakken cassavemeel of maismeel met verschillende ingrediënten. Farofa is een typisch Braziliaans gerecht dat in heel het land gegeten wordt, vooral bij vlees, vis of gevogelte.

Farofa is ook een onmisbaar onderdeel van de Braziliaanse barbecue of churrasco. Farofa is makkelijk te maken en je kunt het naar eigen smaak aanpassen.

Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse gerechten-Braziliaanse recepten-Recept voor farofa de banana
Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse keuken-Braziliaanse recepten-Recept voor Farofa-Farofa in een schaaltje

Farofa is een heerlijk bijgerecht dat je doet genieten van de Braziliaanse keuken en cultuur. Het is ook een goedkoop en eenvoudig bijgerecht dat je met ingrediënten uit de supermarkt kunt maken. Probeer het eens uit en laat je verrassen door deze Braziliaanse lekkernij!

Recept voor het maken van Farofa

Braziliaanse Farofa

Braziliaanse farofa is een knapperig en smaakvol bijgerecht dat gemaakt wordt van gebakken cassavemeel of maismeel met verschillende ingrediënten.
Gang: Bijgerecht, Borrelhapje, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Braziliaans
Trefwoord: Bakken, Bij een biertje, Braziliaanse gerechten, Braziliaanse recepten, Gemakkelijk
Porties: 4 personen

Equipment

  • 1 Pan

Ingrediënten

  • 50 gram Margarine
  • 1 st Ui gesnipperd
  • 125 gram Spekreepjes
  • 250 gram Farofa
  • 2 teentjes Knoflook
  • 1 st Cabanossi

Instructies

  • Doe een klontje boter in de pan en laat het rustig vloeibaar worden op een laag vuurtje.
  • Daarna doe je spekjes in de pan en als de spekjes halverwege zijn doe je de cabanossi stukjes erbij.
  • Als de spekjes en cabanossi mooi op kleur komen doe je de uien en knoflook er door. Dit laat je even sudderen en dan doe je tot slot de cassavemeel erbij en roer je alles goed door elkaar heen.
  • Let op dat je het vuur niet te hoog hebt en ook niet te lang door bakt. Daarna kun je het in een schaaltje doen en serveer je het naast het hoofdgerecht.

Nog meer Braziliaanse recepten

Linguiça Calabresa Acebolada

Cassave chips

Cassave frietjes

Brigadeiros

Pão de queijo

Caipirinha

Farofa

Canjica

Braziliaanse warme chocolademelk

Braziliaanse Rabanadas

Cassave cake

Recept voor het heerlijke gerecht moqueca de camarão

Recept voor het heerlijke gerecht moqueca de camarão

Moqueca de camarão

Braziliaanse moqueca de camarão is een smaakvolle stoofpot van garnalen, kokosmelk, groenten en kruiden. Het is een traditioneel gerecht uit de kuststreken van Brazilië, waar verse vis en zeevruchten volop verkrijgbaar zijn. Moqueca de camarão wordt geserveerd met rijst, farofa (gebakken cassavemeel) of pirão (een dikke saus van visbouillon en cassavemeel). Het is een makkelijk en snel gerecht dat je in één pan kunt bereiden.

Moqueca de camarão is een heerlijk gerecht dat je doet genieten van de Braziliaanse keuken en cultuur. Het is ook een gezond gerecht dat rijk is aan eiwitten, gezonde vetten en vitamines. Probeer het eens uit en laat je verrassen door deze Braziliaanse lekkernij!

Recept Braziliaanse moqueca de camarão

Braziliaanse Moqueca de Camarão

Wij gebruiken altijd de garnalen uit de diepvries van de Lidl. Goede kwaliteit garnalen voor een redelijke prijs.
Wel eerst even langzaam laten ontdooien en goed drogen voor het beste resultaat
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd30 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Brazilië
Trefwoord: Braziliaanse gerechten, Braziliaanse recepten
Porties: 6 personen
Cost: 10 euro

Equipment

  • Pan
  • Spatel
  • Snijplank
  • Scherp mes

Ingrediënten

  • 1 kilo Garnalen
  • 3 stuk Paprika verschillende kleuren
  • 1 Peterselie naar behoefte
  • 1 Zwarte Peper naar behoefte
  • 1 Zout naar behoefte
  • 2 stuk Limoen
  • 3 stuk Uien grote stukken
  • 1 stuk Tomaat
  • 4 teentjes Knoflook
  • 2 blik kokosmelk
  • 2 eetlepel Olijfolie
  • 1 blokje Visbouillon

Instructies

  • Maak de garnalen schoon met veel water en leg de garnalen droog even op een bord
  • Marineer de garnalen met de uitgeknepen limoen, gesneden knoflook, peper en zout
  • Giet de olijfolie in de pan en bak de paprika, uien en tomaat lichtjes en zet het vuur lager
  • Roer de garnalen en voeg een blokje visbouillon toe met een beetje water
  • Breng het geheel langzaam aan de kook voor ongeveer 10 minuten
  • Daarna voeg je de kokosmelk toe en blijf je alles op een laag vuurtje roeren
  • Tot slot voeg je naar behoefte peterselie toe en kook je het nog 5 a 6 minuten door op een laag vuurtje

Nog meer Braziliaanse recepten

Farofa

Cassave frietjes

Cassave chips

Canjica

Braziliaanse Brigadeiros

Pão de queijo

Braziliaanse warme chocolademelk

Caipirinha

Kip en Cachaça

Beijinho de coco

Linguiça Calabresa Acebolada

Cassave cake

Braziliaanse Rabanadas

Braziliaanse Feijoada

Recept voor het maken van cassave frietjes

Recept voor het maken van cassave frietjes

Cassave frietjes

Cassave frietjes zijn een heerlijk alternatief voor de gewone aardappelfrietjes. Cassave is een knolgewas dat veel wordt gegeten in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Het is rijk aan zetmeel en heeft een neutrale smaak. Cassave moet altijd gekookt of gebakken worden, want rauw is het giftig.

Om cassave frietjes te maken, heb je verse of diepvries cassave nodig. Die kun je kopen bij toko’s, groentewinkels of sommige supermarkten. Je schilt de cassave met een dunschiller en snijdt het in reepjes. Dan kook je de reepjes in water tot ze zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen. Daarna laat je ze uitlekken en dep je ze droog met keukenpapier.

Voorraad Cassave wortels op elkaar gestapeld
Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse keuken-Braziliaanse recepten-Cassave-Geschilde en gesneden Cassave

Je kunt de cassave frietjes op twee manieren bereiden: in de oven of in de frituurpan. In de oven zijn ze gezonder en knapperiger, maar in de frituurpan zijn ze sneller klaar. Voor de oven verwarm je de oven voor op 180 graden en meng je de cassave frietjes met olijf- of kokosolie, zout, peper en knoflookpoeder naar smaak. Je legt ze naast elkaar op een bakplaat met bakpapier en bakt ze in 30 minuten goudbruin en krokant. Voor de frituurpan verhit je olie in een pan en bak je de cassave frietjes in porties tot ze bruin en knapperig zijn. Je laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooit ze met zout naar smaak.

Je kunt de cassave frietjes serveren met verschillende sausjes, zoals madame Jeanette mayonaise, zoete chilisaus, ketjapsaus of pizza saus. Of je kunt ze eten met een traditioneel gerecht, zoals bakkeljauw of terie uit Suriname, of moqueca de camarão uit Brazilië. Cassave frietjes zijn een lekkere en makkelijke manier om kennis te maken met de exotische smaken van cassave.

De cassave wortel wordt veelal gebruikt in Zuid-Amerika en Aziatische landen. Oorspronkelijk komt de cassave wortel uit Zuid Amerika. Vroeger hebben de Portugezen de cassave wortel meegenomen naar andere landen waardoor het nu in meerdere landen wordt verbouwd en gegeten.

Recept cassave frietjes

Cassave frietjes

Wat zijn cassave frietjes?
Cassave is op verschillende manieren te verwerken. In dit recept maken we er frietjes van. De reden waarom het frietjes genoemd worden is, omdat de cassave eigenlijk op dezelfde manier bewerkt wordt als de aardappel.
Het wordt geschild, gesneden, gekookt en in de olie gebakken. Het verschil zit in het product en de smaak.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Totale tijd30 minuten
Gang: Bijgerecht, Borrelhapje, Hoofdgerecht, Tussendoortje
Keuken: Afrika, Braziliaanse keuken, Brazilië, Suriname
Trefwoord: Braziliaanse hapjes, Braziliaanse recepten, Gemakkelijk, Snel
Porties: 2 personen
Cost: 4 euro

Equipment

  • Groot scherp mes
  • Pan met olie
  • Dunschiller
  • Keukenpapier
  • Snijplank

Ingrediënten

  • 2 grote cassavewortels
  • 1 Zeezout naar smaak

Instructies

  • Snij aan beide kanten een klein stukje af en schil de wortel
  • Maak de wortel schoon onder de kraan
  • Snij de cassave in mooie reepjes en kook ze 10 minuten
  • Droog de reepjes cassave goed in keukenpapier. Hoe droger, hoe beter
  • Bak de reepjes bruin in de olie en serveer eventueel met zout en sausjes

Notities

Let op!: Houdt er rekening mee dat het snijden en schillen van de cassave wortel niet gemakkelijk gaat. Voorzichtig dus!

Nog meer Braziliaanse recepten

Pão de queijo

Braziliaanse Brigadeiros

Braziliaanse warme chocolademelk

Canjica

Moqueca de Camarão

Farofa

Cassave chips

Caipirinha

Kip en Cachaça

Beijinho de coco

Linguiça Calabresa Acebolada

Cassave cake

Braziliaanse Rabanadas

Braziliaanse Feijoada

Pão de queijo is een Braziliaans kaasbroodje

Pão de queijo is een Braziliaans kaasbroodje

Wat is pão de queijo?

Pão de queijo is een heerlijk kaasbroodje uit Brazilië dat gemaakt wordt met tapiocameel (tapiocameel is glutenvrij) en kaas. Je maakt kleine deegbolletjes die na het bakken in de oven van binnen lekker smeuïg blijven. Ze worden vaak gegeten als ontbijt, voorgerecht of tussendoortje.

Je kunt ze zelf maken met ingrediënten zoals melk, olie, zout, eieren, geraspte kaas en cassavemeel (cassavemeel wordt ook wel polvilho azedo genoemd). Je kunt verschillende soorten kaas gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld Parmezaanse kaas gebruiken, maar ook andere soorten (belegen, oud, extra oud etc.) kun je gebruiken.

Braziliaanse Pão de Queijo
Braziliaanse gerechten-Braziliaanse recepten-Pão de Queijo-Um Café da Manhã Que Impõe Respeito

Je bakt de bolletjes in de oven tot ze goudbruin zijn en dan kun je ze warm opeten. Ze zijn ook lekker met boter of roomkaas erop. Pão de queijo is een typisch gerecht uit de Braziliaanse staat Minas Gerais, maar je kunt het overal in Brazilië vinden. Pão de queijo is ook populair in andere landen zoals Portugal, Paraguay en Bolivia.

Recept voor Braziliaanse Pão de queijo

Pão de Queijo

Wat is Pão de queijo?
Pão de queijo is een typisch Braziliaans gerecht. Het is gemaakt van kleine deeg bolletjes gevuld met kaas. Ze worden vaak gegeten als ontbijt, voorgerecht of tussendoortje. Ze zijn heel gemakkelijk en snel te maken.
De broodjes staan er bekend om dat ze altijd lekker smeuïg smaken van binnen.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Rusttijd10 minuten
Totale tijd45 minuten
Gang: Bijgerecht, Borrelhapje, Ontbijt, Tussendoortje, Voorgerecht
Keuken: Bolivia, Braziliaanse keuken, Brazilië, Paraguay, Portugal
Trefwoord: BelegenKaas, Braziliaanse hapjes, Braziliaanse recepten, BraziliaanseSnack, Brazilië, Cassavemeel, ExtraOudeKaas, GebakkenKaasrol, GeraspteKaas, Kaas, Kaasbroodje, OudeKaas, PaoDeQueijo, ParmezaanseKaas, PolvilhoAzedo, Tapiocameel, Variaties
Porties: 30 broodjes
Cost: 6 euro

Equipment

  • Steelpan
  • Spatel
  • Bakplaat
  • Oven 200 graden

Ingrediënten

  • 50 ml Zonnebloemolie
  • 125 ml Volle melk
  • 1 theelepel Zout
  • 125 ml Water
  • 200 gram Geraspte kaas Parmezaanse kaas
  • 2 stuk Geklopte eieren
  • 250 gram Cassavemeel Polvilho Azedo

Instructies

  • Doe de olie, water, zout en melk in de pan en kook het tot het begint te schuimen
  • Zet de hete pan van het vuur en roer de cassavemeel door het mengsel heen
  • Gebruik eventueel je handen om er een bol van te kneden en laat het 10 á 15 minuten rusten
  • Als de bol is afgekoeld meng je de eieren en als het te vochtig blijft kun je cassavemeel toevoegen. Wacht met het toevoegen van de kaas als de bol goed afgekoeld is
  • Kneed de kaas door de bol en maak kleine bolletjes die je op een bakplaat legt. Houdt er rekening mee dat de bolletjes groter worden tijdens het bakken in de oven
  • Na 15 á 20 minuten (afhankelijk van de oven) zijn de broodjes bruin en klaar. Je kunt direct beginnen met eten, want warm zijn ze het lekkerste

Notities

Tip: Doe niet direct alle bolletjes in de oven. Vries een paar bolletjes op een bord in en als ze bevroren zijn dan kun je ze in een zakje doen. Je kunt ze dan op een later moment ontdooien en als nog bakken in de oven.

Tip: Als je in Brazilië bent dan is het leuk om op een ochtend even een Padaria binnen stappen voor een paar lekkere verse Pão de queijo's.

Nog meer Braziliaanse recepten

Cassave frietjes

Pão de queijo

Cassave chips

Cassave cake

Braziliaanse Feijoada

Braziliaanse Rabanadas

Braziliaanse Brigadeiros

Braziliaanse cocktail Caipirinha

Linguiça Calabresa Acebolada

Canjica

Moqueca de Camarão

Braziliaanse warme chocolademelk

Braziliaanse kip met Cachaça

Braziliaanse Beijinho de Coco

Braziliaanse cocktail Caipiroska

Braziliaanse tosti

Recept voor Suco de Maracujá

Pastel de Carne

Sopa de Feijão Preto

Braziliaans bijgerecht Farofa

Braziliaanse hotdog

Pudim de Leite Condensado

Recept Bolo de Fubá

Recept Açai