Feijoada Braziliaans recept | Feijoada is een heerlijke Braziliaanse stoofpot
Wat is Feijoada?
Feijoada is een smaakvolle reis door Brazilië die we iedereen kunnen aanraden!
Als je ooit naar Brazilië gaat, mag je dit dan ook niet missen: Een heerlijke bord vol feijoada. Dit is het wellicht het bekendste en misschien wel meest populaire gerecht van de Brazilianen.
Een rijke en hartige stoofpot die je doet watertanden. Feijoada is meer dan alleen een gerecht, het is een symbool van de Braziliaanse cultuur en geschiedenis. Het vertelt het verhaal van de slavernij, de kolonisatie en de vermenging van verschillende volkeren en smaken.
Feijoada vindt zijn oorsprong in de tijd dat Portugal Brazilië overheerste en Afrikaanse slaven naar het land bracht om te werken op de plantages. De slaven kregen de dan de restjes van een varken die de beter bedeelde niet wilden eten, zoals de oren, de staart en de poten. De slaven kookten deze stukken vlees met zwarte bonen, die goedkoop en voedzaam waren, en creëerden zo een eenvoudig maar smakelijk gerecht. Later voegden ze andere ingrediënten toe die ze vonden of verbouwden, zoals cassave, rijst, kool en sinaasappel.
Feijoada werd al snel populair bij alle lagen van de bevolking, van rijk tot arm, van blank tot zwart. Het werd een gerecht dat mensen samenbracht, vooral op zaterdag of zondag, wanneer families en vrienden zich verzamelden om te genieten van een grote pan feijoada met bijgerechten zoals farofa (geroosterd cassavemeel), couve (gesneden boerenkool), rijst en sinaasappelschijfjes. Feijoada werd ook geserveerd met een glas caipirinha, de beroemde Braziliaanse cocktail gemaakt van cachaça (suikerrietlikeur), limoen en suiker.
Feijoada is vandaag de dag nog steeds een geliefd gerecht in Brazilië. Het is een weerspiegeling van de diversiteit en de creativiteit van de Braziliaanse keuken. De Braziliaanse keuken heeft veel invloeden van Afrikaanse, Indiaanse, Portugese en andere culturen.
Feijoada is een gerecht dat je niet alleen voedt, maar ook verwarmt. Na het eten van een goed bord vol met Feijoada hoef je langere tijd niet meer te eten (onze ervaring).
Recept Braziliaanse Feijoada
Braziliaanse Feijoada recept
Equipment
- Grote stoofpan
- Snijplank
- Mes
- Sinaasappelpers
Ingrediënten
- 400 gram Sukadelappen
- 250 gram Chorizo
- 150 gram Spekreepjes gerookt
- 300 gram Hamlappen
- 400 gram Zwarte bonen gedroogd
- Olijfolie naar behoeve
- Zout naar behoeve
- 2 stuk Laurierbladen
- 5 teentjes Knoflook
- 2 stuk Ui gesnipperd
- 1 stuk Paprika rood
- 1 stuk Paprika geel
- 2 blokjes Bouillon Vlees
- 2 stuk Sinaasappel uitgeperst
- 1 bosje Koriander
- 1 bosje Bladselderij
Instructies
Bereidingswijze gedroogde zwarte bonen
- Spoel de bonen met veel water en doe ze in een pan met ongeveer 2 liter water. Laat de bonen minimaal 8 uur weken.
- Spoel daarna opnieuw de bonen goed af en doe daarna de bonen opnieuw in de pan. Doe ditmaal wat minder water, tot ongeveer twee vingers boven de bonen is voldoende.
- Kook de bonen met een gesloten deksel ongeveer 1,5 uur. Na een uur kun je wat zout toevoegen naar behoeve.
- Giet de bonen af en je kunt de bonen gebruiken
Bereidingswijze Feijoada
- Maak het vlees schoon en snij het in kleine stukken.
- Snij de ui, paprika en knoflook
- Doe olie in de pan en bak het vlees lekker bruin
- Bak daarna de ui en knoflook nog een minuutje mee
- Voeg daarna ongeveer 1 liter water toe, blokjes bouillon, sinaasappelsap, de paprika en laurierblaadjes toe
- Laat het geheel 1,5 uur op een laag vuurtje pruttelen en doe de deksel op de pan.
- Voeg zout en peper toe naar smaak
- Voeg op het laatst de bonen, bleekselderij en koriander toe