
Pão de queijo is een Braziliaans kaasbroodje
Wat is pão de queijo?
Pão de queijo is een heerlijk kaasbroodje uit Brazilië dat gemaakt wordt met tapiocameel (tapiocameel is glutenvrij) en kaas. Je maakt kleine deegbolletjes die na het bakken in de oven van binnen lekker smeuïg blijven. Ze worden vaak gegeten als ontbijt, voorgerecht of tussendoortje.
Je kunt ze zelf maken met ingrediënten zoals melk, olie, zout, eieren, geraspte kaas en cassavemeel (cassavemeel wordt ook wel polvilho azedo genoemd). Je kunt verschillende soorten kaas gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld Parmezaanse kaas gebruiken, maar ook andere soorten (belegen, oud, extra oud etc.) kun je gebruiken.


Je bakt de bolletjes in de oven tot ze goudbruin zijn en dan kun je ze warm opeten. Ze zijn ook lekker met boter of roomkaas erop. Pão de queijo is een typisch gerecht uit de Braziliaanse staat Minas Gerais, maar je kunt het overal in Brazilië vinden. Pão de queijo is ook populair in andere landen zoals Portugal, Paraguay en Bolivia.
Recept voor Braziliaanse Pão de queijo
Pão de Queijo
Equipment
- Steelpan
- Spatel
- Bakplaat
- Oven 200 graden
Ingredients
- 50 ml Zonnebloemolie
- 125 ml Volle melk
- 1 theelepel Zout
- 125 ml Water
- 200 gram Geraspte kaas Parmezaanse kaas
- 2 stuk Geklopte eieren
- 250 gram Cassavemeel Polvilho Azedo
Instructions
- Doe de olie, water, zout en melk in de pan en kook het tot het begint te schuimen
- Zet de hete pan van het vuur en roer de cassavemeel door het mengsel heen
- Gebruik eventueel je handen om er een bol van te kneden en laat het 10 á 15 minuten rusten
- Als de bol is afgekoeld meng je de eieren en als het te vochtig blijft kun je cassavemeel toevoegen. Wacht met het toevoegen van de kaas als de bol goed afgekoeld is
- Kneed de kaas door de bol en maak kleine bolletjes die je op een bakplaat legt. Houdt er rekening mee dat de bolletjes groter worden tijdens het bakken in de oven
- Na 15 á 20 minuten (afhankelijk van de oven) zijn de broodjes bruin en klaar. Je kunt direct beginnen met eten, want warm zijn ze het lekkerste
Notes
Tip: Als je in Brazilië bent dan is het leuk om op een ochtend even een Padaria binnen stappen voor een paar lekkere verse Pão de queijo's.
41 Replies to “Pão de queijo is een Braziliaans kaasbroodje”
De ingrediënten kun je in België in de mercado brasileiro in Anderlecht kopen, dicht bij de Abbatoir, en elke zaterdag open of op de markt op de midi de zondagochtend..
Superlekker, je moet ze in grote hoeveelheden bakken en er altijd in de diepvries hebben. Iedereen is er gek op en neemt er meer dan je verwachtte, het gaat zo gemakkelijk binnen!!!
Dit lijkt mij erg lekker. Eens kijken of mijn portugese familie het ook kent.
Ik durf het wel aan! Dat kennen ze echt wel 😉
Heerlijk! Ik drink nu een speciaalbiertje (Brugse tripel) en heb eigenlijk al een beetje trek, dus dit zorgt ervoor dat ik nog meer trek heb 😉 Het klonk al redelijk eenvoudig om te maken maar de video maakt het nog makkelijker. Ik ben zelf niet zo’n bakwonder (al draai ik mijn hand niet om voor een lekkere Indonesische maaltijd) dus ik kan altijd wat bijleren. Leuk gedaan!
Oh heerlijk. Indonesische maaltijd is ook niet verkeerd. Heb ik vroeger veel gegeten bij mijn oppasmoeder. Goede herinneringen aan
Lijkt me heerlijk!
Oeh, dat ziet er erg lekker uit en niet moeilijk te maken! Maar eens een keer gaan proberen 😉
Pas wel op Nadia, want als je eenmaal een paar gehad hebt is het moeilijk om er af te blijven 😋
Is een x wat anders, ga ik zeker eens proberen!
Klinkt goed 👍
Dit ziet er echt heel lekker uit! Het filmpje is handig en duidelijk en ik vind het leuk dat de eieren en het deeg in de pan worden gemengd. Scheelt weer extra afwas 🙂
Wat leuk om te horen Amina, dankje 😁👍
Deze ga ik zeker eens proberen. Zien er heerlijk uit!
Pas wel op, want als je eenmaal begint met eten houdt je niet meer op 😁👍
Ziet er super lekker uit! Niet te zwaar!?
Nee, smaken best wel luchtig, maar ze vullen wel 😁
Hmmm dit lijkt mij wel wat. Lekker zeg!
Smullen 😉
Oeeehhh dit lijkt mij erg lekker. En niet zo moeilijk om te maken. Thanks voor de tip
Graag gedaan Kevin 👍 eet smakelijk
Dit lijkt me erg lekker. De Braziliaanse keuken ken ik niet zo goed eigenlijk besef ik net. Ik heb ooit eens bij een Braziliaans restaurant gegeten, toen mochten we allerlei gerechten proeven maar ik heb vooral de kippenhartjes onthouden omdat ik dat zo apart vond toen.
Daar moest ik eerst ook aan wennen, maar nu wel lekker 🙂 👌
Oh dit klinkt lekker! Gaat op mijn te-koken lijstje
Lekker hapje waar je maar niet van af kunt blijven 🤗
Ziet niet uit als een heel ingewikkeld recept en ik ben dol op kaas
Heel simpel te maken. Wel even vieze handen in het begin, maar dat hoort er ook een beetje bij. Als je er eenmaal aan begint te snoepen dan is het moeilijk te stoppen 😉
Dat klink erg lekker. Ga deze eens uitproberen als ik cassavemeel kan vinden (nog nooit van gehoord namelijk)
Cassavemeel kun je bij veel toko’s wel krijgen. Heb je de cassave ook de groente afdeling van Jumbo/Lidl al eens gezien? Daar wordt dit van gemaakt
Oh dat lijkt me héérlijk zeg! De Braziliaanse keuken heeft zo te lezen héérlijke gerechten!
Ja, binnenkort gaan we recepten nog uitbreiden. More to come 🙂
Wauw dit ziet er echt heel erg heerlijk uit! Ik ben een echte kaaslover. Waar kan je dat cassavemeel kopen?
Bijvoorbeeld in Amsterdam. Daar heb je een Braziliaanse winkel. Sommige Toko’s verkopen het ook, maar helaas niet allemaal
Deze zien er wel heel lekker uit!
Geloof me, als je er eenmaal aan begint dan …….. 😋
Het lijken net aardappelballetjes zeg! Ze lijken me lekker en leuk om te maken. Dankjewel voor het recept!
Ze hebben wel wat weg van kaasbroodjes. Zijn van die dingen als je er eenmaal eentje op hebt dan …….. hihi graag gedaan Nicole
Ah, kaasbroodjes. Dat klinkt ook lekker hartig. Maar ze klinken ook heel verleidelijk….
Ja, als je er eenmaal aan begint is het moeilijk om er af te blijven hihi
ohhh dit lijkt me heel erg lekker!! Zou deze keuken wel beter willen leren kennen!
Oh dankje! Ik ben druk bezig om daar wat van te maken. Hoop dat op hetzelfde niveau te krijgen als jij dat ook hebt. Ben vooral aan het stoeien met iconen/layouts. Ik hoop dat ik je nog meer kans verrassen straks met Braziliaanse lekkernijen 🙂