
Pastel de carne is een heerlijk Braziliaans recept
Braziliaanse pastel de carne
Pastel de carne is een heerlijk Braziliaans gerecht dat bestaat uit deeghapjes gevuld met gehakt en andere ingrediënten. Pastel de carne is een van de vele varianten van pastel, een typisch Braziliaans hapje dat je kunt vullen met vlees, vis, kaas, groente of fruit. Pastel de carne wordt meestal gefrituurd en geserveerd als snack, borrelhapje of lunch.
Pastel de carne is eenvoudig en snel te maken met een paar basis ingrediënten. Je hebt alleen water, bloem, olie, zout, azijn, cachaça (Braziliaanse rum), gehakt, ui, knoflook, tomaat en peterselie nodig. Je kunt zelf naar smaak nog andere kruiden toevoegen, maar eventueel andere ingrediënten kun je ook weglaten of toevoegen. Je kunt het zo lekker maken als je zelf wil.
Je begint met het maken van het deeg door de bloem, het water, het zout, de olie, de azijn en de cachaça te mengen en te kneden. Dan laat je het deeg rusten in de koelkast. Ondertussen maak je de gehaktvulling door het gehakt te bakken met de ui, de knoflook, de tomaat en de peterselie. Dan rol je het deeg uit en steek je er rondjes uit met een kommetje. Je vult elk rondje met wat gehakt en vouwt het dicht. Je drukt de randen aan met een vork om ze goed te sluiten. Ten slotte frituur je de pastel de carne tot ze goudbruin zijn.
Pastel de carne is een smakelijk gerecht dat je warm of koud kunt eten. Het heeft een knapperige korst en een sappige vulling. Je kunt de pastel de carne serveren met een sausje naar keuze, zoals ketchup, mosterd of chilisaus. Pastel de carne is een symbool van de Braziliaanse cultuur en gastronomie. Het is ideaal om te delen met familie en vrienden of om mee te nemen voor onderweg.
Verder wordt er in dit recept zelf deeg gemaakt, maar dit zou je ook kant en klaar kunnen kopen bij diverse toko's.
Pastel de Carne (Pastel recept met gehakt)
Equipment
- 1 Pan
- 1 Kom
- 1 Rond bakje
- 1 Spatel
- 1 Vork
- 1 Frituurpan
- 1 Vershoudfolie
- 1 Weegschaal
- 1 Maatbeker
- 1 Eetlepel
- 1 Theelepel
Ingredients
Recept voor deeg
- 140 ml Water lauw
- 250 gr Bloem
- 1 theelepel Zout
- 2 eetlepel Olijfolie
- 1 eetlepel Azijn
- 1 eetlepel Cachaça
Recept voor gehaktvulling
- 2 eetlepel Olijfolie
- 250 gr Gehakt
- 3 st Knoflook teentjes (fijn gesnipperd)
- 1 st Ui half (fijn gesnipperd)
- 1 st Tomaat (fijn gesnipperd)
- 1 eetlepel Peterselie (fijn gesnipperd)
- 1 st Zout en peper naar behoeve
Instructions
Bereidingswijze deeg voor pastel
- Doe alle ingrediënten in de kom behalve het water. Gebruik ongeveer 90% van de bloem. De andere 10% kun je gebruiken tegen het plakken van het deeg
- Voeg het water geleidelijk toe en meng alles goed door elkaar
- Kneed het deeg net zo lang tot het mooi glad en gemakkelijk kneed
- Pak nu de vershoudfolie en wikkel de deeg erin. Leg het daarna minimaal 2,5 uur in de koelkast
- Kneed de deeg goed en leg het op een blad waarop je met de deegroller kunt rollen. Gooi wat bloem op het blad waarop je gaat rollen
- Als je de deeg gerold hebt en je hebt een dunne plak gerold dan kun je met een kommetje rondjes uit het deeg halen. Deze rondjes leg je apart en wat je over hebt dat kneed je opnieuw, rol je plat en je haalt er nog meer rondjes uit
Bereidingswijze gehakt voor pastel
- Doe de olie in een pan en bak de ui en knoflook even aan
- Voeg het gehakt toe en meng het geheel net zo lang tot het gaar en bruin is
- Voeg tomaat en peterselie toe en meng het geheel door elkaar
- Voeg naar behoeve zout en peper toe
Bereidingswijze deeg en gehakt
- Pak een deegrondje en leg er voldoende gehakt in
- Sla het deegrondje dicht en pak een vork
- Druk met de vork rondom de afsluiting van het rondje totdat het gehakt afgesloten in het mengsel zit
- Frituur de pastel tot het een mooie bruine kleur heeft