Sopa de Feijão Preto | Braziliaanse zwarte bonensoep

Sopa de Feijão Preto | Braziliaanse zwarte bonensoep

Braziliaanse zwarte bonensoep

Sopa de Feijão preto is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Latijns-Amerikaanse keuken, met name in Brazilië, waar zwarte bonen een belangrijk onderdeel zijn van de culinaire cultuur. Zwarte bonen zijn afkomstig uit de Amerika’s en werden al door de inheemse bevolking verbouwd voordat de Europeanen arriveerden. Ze werden ook door de Afrikaanse slaven gegeten, die ze combineerden met rijst en vlees. Zwarte bonen werden zo populair dat ze een symbool werden van de Braziliaanse identiteit en diversiteit.

De soep kan worden gegeten als een hoofdgerecht of een stevige lunch, meestal vergezeld van brood of rijst. Sopa de Feijão preto is een typisch Braziliaans gerecht dat ook in andere Latijns-Amerikaanse landen wordt gegeten, zoals Cuba, waar het Moros y Cristianos heet en wordt geserveerd met witte rijst. Het is ook een onderdeel van de feijoada, het nationale gerecht van Brazilië, dat bestaat uit zwarte bonen met verschillende soorten vlees en worst.

Sopa de Feijão Preto (zwarte bonensoep)

In Nederland zijn de zwarte bonen wellicht niet zo bekend als de bruine bonen, maar in Brazilië eet men bij veel gerechten zwarte bonen. Zwarte bonen zijn voedzaam en lekker om soep van te maken. We hebben het gerecht Sopa de Feijão Preto vele malen gegeten in Brazilië.
In Nederland maken wij het gerecht ook en delen graag het recept.
Gang: Hoofdgerecht, Soep
Keuken: Braziliaans, Braziliaanse keuken, Brazilië
Trefwoord: Braziliaanse gerechten, Braziliaanse recepten, Brazilië, Gezond, Recept
Porties: 4

Equipment

  • 1 Snelkookpan
  • 1 Pan
  • 1 Blender

Ingrediënten

  • 500 gram Zwarte bonen gedroogd
  • 1 liter Bouillon kip
  • 1 Olijfolie
  • 2 stuk Ui groot, fijn gesneden
  • 0,5 stuk Rode peper fijn gesneden, zonder zaadjes
  • 1 stuk Wortel fijn gesneden
  • 4 teen Knoflook fijn gesneden
  • 1 stuk Bleekselderij kleine blokjes
  • 1 theelepel Koriander fijn gemalen
  • 1 theelepel Komijn fijn gemalen
  • 1 Zout en Peper naar behoeve
  • 1 stuk Sinaasappel gebruik de sap

Instructies

  • Je kunt de bonen een nacht laten weken, maar je kunt ook een snelkookpan gebruiken
  • Maak een liter kippenbouillon en voeg de afgegoten zwarte bonen toe
  • Bak de ui, knoflook, wortel, prei en selderij kort in een pan en voeg het toe aan de soep
  • Breng het geheel aan de kook en voeg de koriander en komijn toe
  • Na een uur sudderen op laag vuur voeg je de laatste producten toe en meng je het geheel
  • Voeg eventueel naar behoeve zout en peper toe
  • Wij pureren een groot gedeelte van de bonen waardoor de soep iets dikker wordt
  • Voeg een klein beetje room toe in je bord/kom

Notities

Tip: Je kunt de room eventueel vervangen door yoghurt.
Tip: Wij maken altijd wat stokbrood bij het gerecht of nemen er een plakje roggebrood bij.

Nog meer Braziliaanse recepten

Pão de queijo

Braziliaanse Brigadeiros

Braziliaanse warme chocolademelk

Canjica

Cassave frietjes

Farofa

Cassave chips

Caipirinha

Kip en Cachaça

Beijinho de coco

Linguiça Calabresa Acebolada

Cassave cake

Moqueca de Camarão

Braziliaanse cocktail Caipiroska

Recept voor Suco de Maracujá

Braziliaanse Misto Quente

Braziliaanse hotdog

Pastel de Carne

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.